Articol

Despre absolut – Ziua Culturii Naționale

Vineri, 14.01.2022, în spațiul expozițional al Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu” Călărași, va avea loc evenimentul DESPRE ABSOLUT, care va cuprinde o suită de activități organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Ora 10.00
• Eminescu prin ochi de copil
Școala Gimnazială Carol I, prof. Maria Tănase
Ora 14.00
• EMINESCIANA – Expoziție de documente
• PE URMELE LUI MIHAI EMINESCU – proiecție film documentar -C.N.B.S., prof. Stela Anghel
• DESPRE ABSOLUT – Vernisaj Expoziție de artă vizuală realizată în colaborare cu artiști călărășeni și elevi ai Școlii Gimnaziale ”Tudor Vladimirescu”, ai Școlii Gimnaziale ”N. Titulescu” și ai Liceului Pedagogic ”Ștefan Bănulescu”
• Recital poetic – prof. Gheorghe Voinea
• Recital muzical – Liceul Pedagogic ”Ștefan Bănulescu”
Sunt așteptați la eveniment utilizatori ai bibliotecii, jurnaliști și cei interesați, în limita locurilor disponibile și cu respectarea măsurilor de prevenire a pandemiei actuale.
Expoziția va rămâne expusă pe simezele bibliotecii până pe 15 februarie 2022 și va putea fi vizitată în regim muzeal, respectând prevederile legislative privind pandemia COVID-19 în vigoare.

SMART LAB – Curs de inițiere în grafică 3D

Prima sesiune de înscrieri pentru Cursul de inițiere în grafică și Cursul de inițiere în robotică s-a încheiat. Cursurile durează 6 săptămâni, urmând ca în ultima săptămână să dăm startul pentru formarea unor noi grupe de lucru. În laboratorul cu tehnologie inteligentă din Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” Călărași, a avut loc marți, 11 ianuarie 2022, prima ședință de lucru din cadrul Cursului de inițiere în grafică. Grupa de lucru este de 15 cursanți, deși inițial am stabilit să conțină 10 persoane, datorită cererilor am fost nevoiți să mărim numărul persoanelor la 15, totodată respectând măsurile de distanțare socială, în contextul pandemiei Covid 19. La cursul de grafică, participanții învață să facă diferența între imagini 2 D și imagini 3D, pentru ca apoi, cu ajutorul unui program de desenat, în care sunt inițiați de formatorii Dan Cotcoriciu și Bogdan Ghiță, să poată schița ceea ce-și imaginează și în final să imprime cu ajutorul imprimantelor 3 D din dotare.

BJCL dă startul înscrierilor pentru activitatile din laboratorul Smart

SmartLab Călărași este un proiect inițiat de Consiliul Județean Călărași, realizat cu sprijinul Asociaţiei INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate și derulat de Biblioteca Județeană Călărași. Echipamentele din SmartLab (laptop-uri, creioane 3D, imprimante 3D, scannere 3D, roboți educaționali, ochelari VR, tabla interactivă și kituri Arduino) vor ajuta elevii să ȋnțeleagă mai bine noțiunile ȋnvățate la școală, le vor stimula creativitatea și le vor dezvolta competențele digitale.
Începând cu data de 5 ianuarie 2022, cadrele didactice interesate să desfășoare activități educative la diverse discipline (fizică, biologie, geografie, artă, chimie etc.) în Laboratorul Smart, sunt invitate pentru o sesiune de informare, prezentare a echipamentelor din dotare și programare la bibliotecă.
Totodată, la bibliotecă, se vor forma 2 grupe de lucru, fiecare grupă va fi formată din maxim 10 persoane, cu vârstele între 10-14 ani. Acestea urmează să ia parte din luna ianuarie la experiențe noi cu ajutorul echipamentelor din dotare:

  1. Curs de inițiere în Grafică și printare 3D – cursul durează 6 săptămâni și se va desfășura în zilele de marți, între orele 15:00 – 17:00.
  2. Curs de inițiere în Robotică – cursul durează 6 săptămâni și se va desfășura în zilele de joi, între orele 15:00 – 17:00.

După formarea grupelor, cei înscriși vor fi contactați pentru confirmarea participării. Grupele de lucru se vor forma pe baza înscrierilor prealabile.
Sesiunile de lucru vor avea loc conform planificărilor realizate, cu cadrele didactice pentru clasele implicate sau la nivelul grupelor formate, respectând măsurile de prevenire a pandemiei actuale.
Persoanele interesate sunt așteptate la sediul bibliotecii sau la telefon 0242316757, pentru programări la cursuri sau rezervarea laboratorului în cazul cadrelor didactice.

Lansare de carte: autor DORU VIOREL URSU

Trăim istoria, învățăm istoria. La BJCL a avut loc lansarea volumelor ”Umbre” și ”Țara ultimului soldat”, scrise de Doru Viorel Ursu și apărute sub egida Editurii AGORA. Călărășenii au avut bucuria de a fi parte a unor discuții antrenante cu o personalitate marcantă din viața românească contemporană: DORU VIOREL URSU, politician român și avocat, fost membru al Frontului Salvării Naționale, ministru de interne al României într-o perioadă dificilă. Mulțumim pentru implicarea deosebită, care a condus la reușita evenimentului, domnului prof. dr. Constantin Tudor și domnului Mihăiță Beștea, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași.

Atelierele lui Moș Crăciun

Biblioteca a fost plină de copii astăzi. Ne-am pregătit pentru venirea lui Moș Crăciun cu lecturi tematice și ateliere de bricolat, alături de micuții spiriduși. Au fost alături de noi elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială Carol I, coordonați de doamna prof. Livia Grama, elevii clasei a II-a de la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, coordonați de doamna prof. Liana Stoian și elevii clasei pregătitoare de la Colegiul Economic, coordonați de doamna prof. Adriana Negrilă.

CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI NAŢIONAL DE PROZĂ “ALEXANDRU ODOBESCU” Ediţia a XLI-a

Felicitări câștigătorilor și mulțumiri tuturor participanților care au trimis, anul acesta, creații literare! Jurizarea a fost realizată de: prof. Sorina Iancu, prof. Stela Anghel, prof. Dumitru Ghiță. Lucrările premiate vor fi publicate în antologia ”Scriitori în devenire”.  Detalii privitoare la premierea câștigătorilor vor fi comunicate ulterior.

Noaptea prin BJCL

În noaptea de 1 Octombrie 2021, biblioteca a prins viață !
Mulțumim tuturor celor care ne-au trecut pragul ! Sperăm că a fost o experiență de neuitat și pentru dumneavoastră !

Noaptea Bibliotecilor – Vineri, 1 Octombrie 2021

”Noaptea bibliotecii” este o campanie de activare nocturnă a bibliotecilor, inițiată în anul 2011 de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor publice din România -ANBPR- , la care s-au alăturat și bibliotecarii din Republica Moldova.
Obiectivul central al campaniei este acela de a atrage în spațiile de bibliotecă un număr cât mai mare de utilizatori și de a crea o mai bună legătură între bibliotecari și diferitele segmente de public, într-o manieră interactivă, prietenească și plină de surprize plăcute.
Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” Călărași va avea porțile deschise până la miezul nopții. Pe întreaga perioadă biblioteca poate fi vizitată și utilizatorii pot împrumuta cărți, sau pot participa la activitățile care vor avea loc în cadrul evenimentului, conform următorului programului:


 17.00 -18.00 Concert susținut de cvartetul ARPEGGIONE , în deschiderea evenimentului , pe esplanada bibliotecii (Sala Perspective, dacă vremea va fi neprielnică)
 17.00 – 20.00 Statuile vivante vă dau întâlnire în bibliotecă!

Sala Perspective – parter
 Expoziție de caricatură: ”140 Bacovia”
 19.00 – 21.00 – Cenaclu literar – întâlnire a călărășenilor creatori și iubitori de poezie și proză

Sala Enciclopedia / Clubul artelor – et. I
Cărți pe portativ
 Muzicieni celebri – expoziție de carte
 Expoziție de instrumente muzicale
 19.00 – 21.00 Recital muzical

Sala copiilor ”Regina Maria” – et. al II-lea
Cartea, prietenul meu de noapte bună
 19.00 – 20.00 Face painting
 20.00 – 21.00 Poveste de toamnă – Club de lectură
 21.00 – 21.30 Ghicește sau citești!
 21.30 – 22.00 Jocul poveștilor
 Photocorner

Sala de lectură ”Maria Cuțarida-Crătunescu” – et. al III-lea
Lectură cu aromă de cafea
 19.00-20.00 Amintiri din istoria cafelei. Un periplu prin lumea cafelei, în care veți afla legenda cafelei, date marcante, tipuri de cafea, reguli de preparare, caracteristici și beneficii ale cafelei.
 20.00-21.00 Cafeaua din cărți – fragmente aromate cu cafea
 21.00-22.00 Citate și curiozități condimentate cu cafea – divertisment

Mediateca Millenium / Sala Presei Odobesciana / SmartLab -et. al IV-lea
PAȘI PRIN LUMEA TEHNOLOGIEI
 Carte versus film – Expoziție de DVD-uri – ecranizări după cărți celebre
 Noaptea bibliotecilor în presă – articole din presă
 19.00- 19.30 Prezentarea laboratorului
 19.30 – Sesiuni de lucru:
Concepte de modelare și printare 3D Desenatul este distractiv! – folosirea creioanelor 3D
Călătorii în spațiul virtual cu ochelari 3D

Programul va avea loc cu respectarea măsurilor de prevenție a pandemiei Covid-19 (purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței regulamentare între persoane, dezinfectarea suprafețelor periodic, evitarea supraaglomerării s.a.) conform normelor legislative în vigoare.

CONCURS NAŢIONAL DE PROZĂ “ALEXANDRU ODOBESCU” Ediţia a XLI-a, Călăraşi, 2021

Biblioteca Judeţeană “Alexandru Odobescu”, Călăraşi, organizează, ca în fiecare an, Concursul Naţional de Proză “ALEXANDRU ODOBESCU”.
Concursul, ajuns la cea de-a XLI-a ediție, se adresează tuturor creatorilor, adulți, nemembri ai Uniunii Scriitorilor şi are drept scop stimularea creaţiei originale şi afirmarea unor nume noi în sfera preocupărilor literare.
Prin întregul său proiect, concursul îşi propune să realizeze o imagine vie a nivelului atins de proza românească contemporană în anul 2021.
Juriul va fi format din personalităţi recunoscute ale culturii și literaturii române.
Vor fi oferite următoarele premii:
• PREMIUL I 3000 lei
• PREMIUL II 1500 lei
• PREMIUL III 1000 lei
Lucrările promoţionale, de la minimum 25 până la maximum 75 de pagini o lucrare, (în trei exemplare) dactilo Times New Roman 12pt, vor fi trimise, începând din data de 1.10. 2021, până la data de 29.10.2021, pe adresa: BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ “ALEXANDRU ODOBESCU”, Str. 1 Decembrie 1918, Nr.1 bis, Municipiul Călăraşi, Judeţul Călăraşi, Codul poștal: 910019, Telefon: 0242 316757.
Fiecare lucrare va purta un motto, fiind însoţită de un plic închis care va avea acelaşi motto. În plicul închis se vor preciza datele personale ale autorului: nume, prenume, adresă, telefon, vârstă, ocupaţie, e-mail, unde şi ce a mai publicat.
Jurizarea concurenților se va face între 1-15 noiembrie 2021, iar rezultatele vor fi anunțate ulterior, fiind urmate de premierea concurenților.
Membrii juriului, în număr de trei, vor primi în timp util lucrările pentru jurizare şi vor fi retribuiţi, conform legii, de către organizatori.
Juriul şi organizatorii stabilesc premiile în funcţie de valoarea creaţiilor prezentate în concurs.
Lucrările premiate vor apărea într-un volum editat de către organizatori, sub titlul ,,Scriitori în devenire”, volum ce va fi trimis câştigătorilor.

140 Bacovia – Expoziție internațională de Caricatură – Portret

Biblioteca găzduiește o nouă expoziție de caricatură, EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ DE CARICATURĂ – PORTRET – 140 BACOVIA, dedicată împlinirii a 140 de ani de la nașterea poetului român, mereu actual, George Bacovia, organizată la inițiativa artistului Victor Eugen Mihai, în colaborare cu caricaturistul călărășean Jimmy Stănescu.
Mulțumim tuturor colaboratorilor acestui proiect, elevilor Colegiului Național ”Barbu Știrbei” și ai Liceului Tehnologic ”Dan Mateescu”, coordonați de doamnele profesoare Ana Dăscălescu, Ilona Scarlat și Veta Ion. Mulțumim, de asemenea, artiștilor care au expus lucrări în cadrul acestui eveniment și mai ales celor direct implicați în organizarea lui: Jimmy Stănescu, Victor Eugen Mihai și Victor Grigore.
Expoziția va rămâne pe simezele bibliotecii până la sfârșitul lunii septembrie.