Articol

Expoziție de artă populară : ZIUA IEI ROMÂNEȘTI

Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” din Călărași are bucuria de a vă invita la un eveniment cultural organizat cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, prin care sunt promovate tradițiile și meșteșugurile românești, valorile autentice ale comunității călărășene: ”Ziua iei românești”, ediția a IV-a.

Începând cu ora 16.00, în data de 24 iunie 2021, în Sala Perspective a Bibliotecii Județene ”Alexandru Odobescu ”, Călărași, în colaborare cu Cenaclul Artistic Phoenix și alți membri ai comunității călărășene, vom reuni într-o expoziție deosebită cămăși populare românești și alte obiecte tradiționale, deținute din bătrâni de localnici sau create de ei.

Sunt așteptați la eveniment utilizatori ai bibliotecii și orice membru al comunității, în limita locurilor disponibile și cu respectarea măsurilor de prevenire a pandemiei actuale

  • Pentru detalii suplimentare:
  •     Simona Calciu,
  •     Șef secție Animație culturală BJCL
  •     E-mail: alexandruodobescu@bjcalarasi.ro    
  • Tel: 0242/316757
BIBLIOVACANȚA 2021

Dăm startul înscrierilor la cea de-a V-a ediție a BIBLIOVACANȚEI, un complex de activități derulate pe parcursul vacanței de vară destinate preșcolarilor, școlarilor și adolescenților:
– pentru școlari și preșcolari (14 locuri / săptămână)
– pentru adolescenți (14 locuri / săptămână)
Înscrierile se fac în perioada 14-30.06.2021, telefonic -0242316757, sau personal, la sediul bibliotecii, în limita locurilor prevăzute.
Fiecare persoana se poate înscrie la activitățile desfășurate pe parcursul unei săptămâni, în perioada 05 iulie – 27 august. În cazul în care rămân locuri disponibile se pot reînscrie și pentru altă perioadă.
Activitățile derulate în cadrul proiectelor includ lecturi, vizionări de filme, ateliere de bricolaj și arte, jocuri diverse – special concepute pentru grupele de vârstă respective și vor fi susținute de bibliotecari, cu sprijinul voluntarilor BJCL, precum și de către invitați din diverse domenii, alături de care vor fi abordate diverse teme.
Activitățile vor fi desfășurate în incinta bibliotecii și, dacă este posibil, în aer liber, în parcul de lângă bibliotecă. Pentru activitățile desfășurate în interior, vă rugăm să conștientizați măsurile de care va trebui să ținem cont, datorită contextului epidemiologic în care ne aflăm: purtarea măștii pe toată durata activităților, dezinfectarea mâinilor periodic, evitarea participării la activități dacă prezintă simptome de febră, tuse, rinoree.
Vă așteptăm cu drag!

Eveniment cultural : Profesor de nota 10

Eveniment cultural organizat cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, la inițiativa Asociației Open for Business.
În cadrul evenimentului vor fi premiate performanța și excelența în educație, prin recunoașterea meritelor a 10 profesori din județul Călărași, profesori implicați în modelarea viitoarelor generații de-a lungul timpului, în cadrul școlilor pe care le reprezintă și în colaborările cu Biblioteca Județeană Călărași.
În semn de omagiu adus ”profesorului care inspiră – erou și model de conduită”, autoarea Valentina Mihaela Ghinea va lectura povestea moralizatoare ”Făt-Frumos din Lăptișor de matcă”, prilej de reflecție și mini-dezbatere cu publicul tânăr.
Pentru că este un eveniment dedicat cadrelor didactice dar și copiilor aflați în prag de vacanță, autoarea Valentina Mihaela Ghinea își va lansa volumul ”Jurnal de vacanță”, apărut la Editura Eikon, 2021. Acesta va fi un moment dedicat copilăriei, inocenței bucuriei, destinat nu numai celor mici, ci tuturor acelora care îndrăznesc să ia o pauză de la viața de adult.
Vor fi prezente Editura Eikon și Editura Cutiuța cu povești, punând la dispoziție ultimele apariții din portofoliu lor.

Expoziție de artă plastică – CORONOIA

Joi, 20 mai, ora 15:00, Biblioteca Județeană Călărași găzduiește, în Sala Perspective, vernisajul expoziției de artă plastică CORONOIA.

Expun artiștii: Dragoș-Radu Popescu-Comana și Victor Grigore.
Curator expoziție: Marilena Dumitriu. Prezintă: Ana-Amelia Mădălina Dincă, critic de artă.
Vă așteptăm cu drag!

Lansare de carte – TREPTE ȘI REPERE SPRE ÎNĂLȚIMI – Slavici, Eminescu și Caragiale – Autor : Victor V. Cutuș-Mureșan

Vă invităm la un eveniment cultural prilejuit de apariția volumului ”TREPTE ȘI REPERE SPRE ÎNĂLȚIMI. Slavici, Eminescu și Caragiale” al autorului local Victor V. Cutuș-Mureșan, personalitate marcantă a învățământului călărășean, profesor de limba și literatura română al C.N.B.S., fost inspector școlar, Cetățean de Onoare al municipiului Călărași și autor a peste 20 de opere și nenumărate articole și studii de publicistică. Cei interesați sunt așteptați cu drag, în limita locurilor disponibile și cu respectarea măsurilor de prevenire a pandemiei actuale.

23 Aprilie – Ziua Bibliotecarilor

“Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, să aducă sănătate, pace sufletească, fiecare zi petrecută în această dimensiune culturală și spirituală, pe care noi o numim a doua noastră casă – biblioteca, să aducă clipe și rosturi noi, binecuvântate cu fericire, bucurie și cititori dragi.
La mulți ani tuturor bibliotecarilor!
La mulți ani, dragi colegi!”

Prof. Cristina Laura Munteanu

Biblioteca și cartea : antidot în pandemie

Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.
În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai ziua cărţii, ci şi ziua bibliotecarului.

Spor la scris și lectură !

LA MULȚI ANI, tuturor bibliotecarilor !

Expoziție de pictură – ” Primăvară abstractă ” – Valerie Blanche – 21.04.2021

Miercuri, 21 aprilie 2021, începând cu ora 15:00, vă invităm la vernisajul expoziției de artă vizuală ”Primăvară abstractă”, autoare Valerie Blanche. În spațiul expozițional al Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu” Călărași va avea loc vernisajul expoziției de artă a artistei călărășene.
Sunt așteptați la eveniment utilizatori ai bibliotecii, jurnaliști și toți iubitorii de artă, în limita locurilor disponibile (30) și cu respectarea măsurilor de prevenire a pandemiei actuale.
Expoziția va rămâne expusă pe simezele bibliotecii până pe 21 mai 2021 și va putea fi vizitată în regim muzeal, respectând prevederile legislative în vigoare privind pandemia COVID-19.