Articol

Ziua Iei Românești 24 Iunie 2022

Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” din Călărași are bucuria de a vă invita la un eveniment cultural organizat cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, prin care sunt promovate tradițiile și meșteșugurile românești, valorile autentice ale comunității călărășene: ”Ziua iei românești”, ediția a V-a.

Începând cu ora 13.00, în data de 24 iunie 2022, în Sala Perspective a Bibliotecii Județene ”Alexandru Odobescu ”, Călărași, vom reuni membrii comunității călărășene într-o expoziție deosebită de cămăși populare românești și alte obiecte tradiționale, deținute din bătrâni de localnici, create sau colecționate de aceștia.
Sunt așteptați la eveniment toți iubitorii portului și tradițiilor populare românești.

Bibliovacanța 2022

BIBLIOVACANȚA 2022
Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” Călărași, dă startul înscrierilor pentru activitățile de vară din cadrul proiectului Bibliovacanța.
Proiectul BIBLIOVACANȚA a ajuns la cea de-a 6_a editie. Inițiat din dorința colectivului de bibliotecari de a se implica activ în viața comunității călărășene, a atras colaboratori valoroși și a fost îmbunătățit la fiecare ediție, pentru a se plia cât mai mult pe solicitările participanților.
Proiectul este destinat preșcolarilor (maxim 8 persoane / grupă), școlarilor mici (maxim 15 persoane/ grupă) si adolescenților (maxim 15 persoane/ grupă), grupuri țintă cu care se lucrează în funcție de vârstă. Se vor forma câte 8 grupe din fiecare categorie de vârstă, care vor desfășura activități pe durata unei săptămâni, între orele 10.30 -12.00, în perioada iulie-august.
Fiecare zi a săptămânii va fi dedicata unui tip de activitate:

 • Prieteni și cărți, club în care ne împrietenim, cu ceilalți dar și cu lectura, cu dezbateri și joc de rol.
 • Handmade si creativitate – zi foarte apreciată de copii, în care colaborăm cu artizani locali sau profesori, coasem, țesem, lipim, folosim diverse tehnici origami, quilling…
 • Dezvoltare și cunoaștere – zi in care sunt implicati specialiști în comunicare și dezvoltare personală. Sunt desfășurate activități și jocuri de consiliere a carieriei, de autocunoaștere și dezvoltare personală.
 • Mai informat, mai puternic – este ziua în care sunt invitați specialiști din diverse domenii (medici, politiști, preoți, inspectori in consiliere si prevenție antidrog).
 • Club de film- zi relaxantă, în care vizionăm și dezbatem producții cinematografice realizate după cărți celebre care au făcut subiectul clubului de lectură.
  În proiect sunt implicați voluntari ai bibliotecii, care acordă sprijin în activitățile cu cei mici.
  Înscrierile au loc în perioada 15-30 iunie 2022, personal, la recepția instituției, sau telefonic la numărul 0242316757.
  Fiecare persoană se poate înscrie pentru activitățile desfășurate pe parcursul unei săptămâni, fiind repartizată în grupa de vârstă căreia îi aparține.
  Vă dorim o vară relaxantă alături de noi.
Lansare de carte: MIRABILE DICTU, autoare Stela Anghel

”Stela Anghel construiește povești lirice și oarecum încifrate pe care le propune cititorilor ca pe niște probe ale labirintului. Tot ea le dă și firul de urmat și harta ajutătoare: baletul desenelor face din istorie o armonie semireală. Cu multe versuri memorabile, cu apetit pentru livresc, volumul Stelei Anghel este o realizare demnă de multă atenție.” (Horia Gârbea)
Vom fi onorați să o avem în mijlocul nostru pe autoarea volumului, care ne va împărtăși din experiențele care i-au marcat scrierile precum și pe invitații de onoare ai acesteia, domnul Prof. Univ. Dr. Silviu Angelescu și domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Nicolae, care vor prezenta volumul recent ieșit de sub lumina tiparului.

Lansare de carte: EU SUNT MAIA, autoare Maia Morgenstern

Biblioteca Județeană ”Alexandru Odobescu” din Călărași vă invită să participați la un eveniment cultural special, organizat cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, prilejuit de apariția proaspătului volum EU SUNT MAIA, scris de renumita artistă Maia Morgenstern, publicat la Editura Litera.
Începând cu ora 15.00, în data de 31 mai 2022, în Sala Perspective a Bibliotecii Județene ”Alexandru Odobescu” Călărași, vom fi onorați să o avem în mijlocul nostru pe autoarea volumului, care ne va împărtăși din experiențele care i-au marcat scrierile.
”La vremea asta joc. Joc şi interpretez tot felul de personaje. Potrivite pentru vârsta mea, pentru experienţa mea, pentru viaţa pe care am trăit o. Joc şi particip în tot felul de spectacole, evenimente artistice. Mă pregătesc aşa cum o fac de o viaţă: mai întâi citesc textul (de şapte ori fiecare replică, apoi totul), repet mişcarea, respect indicaţiile. Dar, mai ales, mă documentez: citesc, ascult (muzică şi poveşti), încerc să reconstitui fapte reale sau să mi imaginez o epocă, o lume. Uneori reuşesc, alteori doar îmi închipui. Dar pentru mine e foarte important. Învăţ, studiez, descopăr.”
Utilizatorii bibliotecii, profesori, jurnaliști, scriitori și toți cei interesați sunt așteptați să o cunoască îndeaproape pe una dintre cele mai iubite actrițe ale momentului.

Prietenie … pe o … sfoară … – ediţia a X-a

BJCL a pornit ”Pe urmele Micului Prinț” în cadrul Parteneriatului Educațional Internațional desfășurat în perioada aprile – iulie 2022 „Prietenie … pe o … sfoară …”, ediţia a X-a.
Acţiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici.
Tema din acest an este dedicată celebrării operei lui Antoine de SaintExupéry.
Proiectul, demarat la inițiativa Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov în anul 2013, pentru a celebra Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii și Tineret, sărbătorită pe 2 aprilie, a reușit să coaguleze în jurul acestei idei peste 500 de instituții culturale din întreaga ţară şi din Republica Moldova iar, împreună cu acestea, să stimuleze interesul pentru carte și lectură unui număr de peste 950.000 de copii.
*Cărțile ne ajuta sa nu ne grăbim, ne învață să observăm lucruri, ne determina să ne așezăm pentru o vreme.